UBO register: game changer
Op 26 november 2019 verzorgden Onno Cusell en Dennis Evertsz (toen nog verbonden aan Wintertaling) namens Wintertaling samen met Tony de Bree een presentatie over de komende UBO wet- en regelgeving. Bij deze presentatie lag de nadruk op de inhoud van het UBO-register, de privacy van personen en bedrijven die in dit register komen en hoe ver bedrijven moeten gaan bij de identificatie en verificatie van hun klanten.
UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’ (de ‘uiteindelijke belanghebbende’). Dit is de natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een juridische entiteit). Het UBO-register moet transparant maken wie aan de touwtjes trekt bij juridische entiteiten die in Nederland zijn opgericht. Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen van geld of financiering van terrorisme.
Op 10 januari 2020 wordt het UBO-register ingevoerd. Deze datum markeert het beginpunt van de verplichting voor ondernemingen om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben in een UBO-register in te schrijven. Juridische entiteiten hebben tot uiterlijk 30 juni 2021 (dus een kleine anderhalf jaar) de tijd om de registratie van de UBO in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te doen. Juridische entiteiten die op of na 10 januari 2020 worden opgericht, moeten bij de registratie in het handelsregister direct aangeven wie de UBO is.
Vanaf 10 juni 2020 treedt ook de terugmeldplicht in werking voor de zogeheten Wwft-instellingen (banken, advocaten, notarissen, fiscalisten, makelaars etc.) De Wwft-instellingen worden daarmee in feite onbezoldigd opsporingsambtenaren die moeten controleren of de opgegeven UBO’s in het handelsregister al dan niet correct is.